DUYURULAR
Duyurularınızı bu bölümde yayınlayabilirsiniz. Duyurularda resim kullanımı yok, sadece yazı kullanabilirsiniz.
Sitemizi Beğendiniz mi?
Fena Değil
Kötü
İyi
Çok İyi
Orta
Daha İyi Olabilir

Et Entegre Tesisleri ve Kesimhaneler


Entegre et tesisleri ve kesimhaneler ( mezbahalar ); kümes hayvanlarının, büyükbaş ve küçükbaş hayvanların kesildiği, parçalandığı, tüylerinin ayıklandığı, derisinin yüzülüp iç organlarının ayıklandığı ve böylece elde edilen karkastan çeşitli et ve et ürünlerinin üretildiği, kesimden ortaya çıkan diğer kısımların değerlendirilerek çeşitli yan ürünlerin elde edildiği tesisleri kapsar.

Bu kategorideki tesislerin atıksu bileşimleri ve alıcı ortamdaki etkileri açısından evsel atıksulara benzerler. Bununla beraber, bu atıksuların toplam organik madde içeriği evsel atıksulardan oldukça yüksektir. Diğer taraftan bu kategori atıksulardaki patojenik organizmaların tehlikesi evsel atıklara kıyasla daha azdır.

Mezbaha atıksularının en önemli bileşeni ‘KAN’’dır. Kanın 20 günlük BOI’si 400.000 mg/l, 5 günlük BOI’si 150.000-200.000 mg/l mertebesindedir. Pıhtılaşmış kanın BOI’si 470.000 mg/l’dir. Bir büyükbaş hayvanın yaklaşık 20-25 kg kana sahip olduğu düşünülür ise kanın kanalizasyona deşarj edilmeden elimine edilmesinin önemi daha da ortaya çıkar. Tesislerin inşa aşamasında veya revizyonları düşünüldüğünde şu hususlar dikkate alınmalıdır; kesimhanelerden oluklarla kan toplama çukurlarına aktarılmalı, toplanan kan kurutulup gerekli özel işlemlerden geçirildikten sonra hayvan yemi olarak ta değerlendirilmelidir, kesimhane yüzeylerinin az suyla yıkanabilirliği açısından pürüzsüz bir malzeme ile kaplanması, yıkama işleminde suyla karışık hava uygulanmasına yönelik sistemin kurulması vb.

Kandan sonra en büyük kirlilik yükü yağ ve grestir. Mezbaha atıksularının arıtımında yağ ve gres; ızgara, elek ve kum tutuculardan sonra tesis edilen yağ tutucularda giderilir.

Üçüncü derece önemli kirlilik kıl, et parçacıkları, gübre, yüzen ve askıda katı maddelerdir. Bu kirlilikler 20-30 mesh’lik döner tel eleklerden geçirilerek ve ön çökeltme- imhoff tanklarında giderilir.

Bu kategorideki tesislerin atıksularının arıtımında fiziksel arıtmadan sonraki ikincil arıtma biyolojik arıtma sistemleridir. En tercih edilen sistem uzun havalandırmalı aktif çamur prosesleridir. Bu sistemlerde %90-95 BOI giderme verimi elde edilir.

Kimyasal arıtma tesisleri mezbaha atıksuları için tek başlarına yeterli ve ekonomik değillerdir. Ancak biyolojik arıtma sonrasında birlikte kullanılması durumunda biyokimyasal arıtma tesislerinde BOI arıtma verimi %98’lere kadar çıkmaktadır. Son çökeltim havuzunda FeCl3 kullanımı BOI giderimini maksimum seviyeye çıkardığı gibi deşarj suyunu sulamaya uygun hale de getirir.

Deşarj suyuna sodyum hipoklorit dozajı dezenfeksiyonun yanı sıra koku giderimi ve BOI giderimi açısından da faydalı olmaktadır. Tavsiye edilen dozaj miktarı 100-140 gr NaOCl / ton atıksu’dur.