DUYURULAR
Duyurularınızı bu bölümde yayınlayabilirsiniz. Duyurularda resim kullanımı yok, sadece yazı kullanabilirsiniz.
Sitemizi Beğendiniz mi?
Fena Değil
Kötü
İyi
Çok İyi
Orta
Daha İyi Olabilir

Deri Fabrikaları


Deri endüstrisi, her çeşit ham ve yarı işlenmiş hayvan derilerini; vidala, yarma, süet, kürk, napa, kösele gibi işlenmiş deri çeşitlerine veya bunların üretimindeki ara ürünlere karşı gelen yarı işlenmiş deriye dönüştüren kuruluşları kapsar.

Deri endüstrisi atıksularında fiziksel arıtma sonrası ikincil arıtma olarak biyo-kimyasal arıtma üniteleri kullanılmalıdır.

Deri endüstrisi atıksularında deriden kaynaklanan organik madde, askıda katı madde, yağ, gres ve azot yanında kullanılan kimyasal maddeler dolayısı ile krom, sülfür ve fenoller bulunur. Ayrıca kullanılan boya, yağ, emülgatör ve çözücüler dolayısı ile atıksularda çok sayıda mikrokirletici bulunmaktadır.

Arıtma verimi açısından tesiste solvent kullanımı azaltılmalıdır. Diğer kimyasal ürünler kontrollü kullanılmalıdır.

Atıksu arıtmada uzun havalandırmalı aktif çamur sistemleri tercih edilmelidir. Ancak ön arıtma sonrasında 1/1 ila 1/2 arasında evsel atıksu ile seyreltme işlemi yapılmalıdır. Seyreltme işlemi biyolojik arıtmanın gerçekleşmesi açısından zorunluluktur. Seyreltme işlemi dengeleme havuzunda yapılmalı, bekleme süresi 24 saat ( en azından günlük debinin 2/3’ünü karşılyacak hacimde ) ve havalandırmalı olmalıdır.

Kireçlik atıksuları proses çıkışında sülfür giderim ünitelerine alınmalı, burada tercihen hidrojen peroksit, ozon ya da sodyum hipoklorit ile okside edilerek sudan giderilmelidir.

Sepileme atıksuları ise proses çıkışında krom giderim ünitelerine alınmalı, burada +6 yüklü krom iyonlarını önce asidik ortamda ( sülfürik asit ilaveleriyle; pH 2 ) sodyum metabisülfit dozajı ile +3 yüklü krom iyonlarına indirgenir, sonra +3 yüklü krom iyonları alkali ortamda ( kostik soda dozajı ile; pH 8-10 ) krom hidroksit şeklinde çöktürülerek sudan giderilir. Krom giderme ünitelerinin verimi biyolojik arıtmanın verimini de otomatik olarak etkiler. Eser miktarda krom rezervi bile biyolojik proseslerde toksik etki yapar.

Biyolojik arıtma esnasında deri endüstrisi atıksularında anthrax ( şarbon ) bakterilerinin gelişme gösterdikleri görülmüştür, etkili dezenfeksiyon zorunluluktur. Deşarj suyuna sodyum hipoklorit dozajı, dezenfeksiyonun yanı sıra koku giderimi ve BOI giderimi açısından da faydalı olmaktadır. Tavsiye edilen dozaj miktarı 80-120 gr NaOCl / ton atıksu’dur.